Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen van 2025
Meer bewegen, gezonder leven en tijd besparen: veel Nederlanders hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Fietsen naar het werk staat daarbij steeds vaker centraal. Uit recent onderzoek blijkt dat het stimuleren van een actieve levensstijl op werkdagen hoog op de agenda staat.
Actiever op de werkdag: zo denken Nederlanders erover
Gezonder leven is een belangrijk thema voor veel mensen. Ruim een derde van de Nederlanders wil in 2025 meer bewegen, blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek. De werkdag biedt daarbij verrassend veel kansen voor extra beweging. Bijna 1 op de 5 respondenten geeft aan actiever te willen zijn tijdens werkdagen, bijvoorbeeld door vaker te fietsen of wandelen.
Hoe zien zij die extra beweging voor zich?
- Na werktijd: 30% kiest voor sport of andere actieve ontspanning.
- Tijdens werkuren: 28% wil meer bewegen op kantoor, zoals een lunchwandeling.
- Van en naar werk: 19% denkt vaker de fiets te kunnen pakken, 21% overweegt te lopen.
De fiets: een slimme keuze voor woon-werkverkeer
Hoewel veel Nederlanders de auto gebruiken voor hun woon-werkverkeer (31%), is de gemiddelde afstand naar het werk slechts 8 kilometer. Een ideale afstand om te fietsen! Toch zien mensen obstakels: slecht weer wordt door 37% genoemd als een reden om minder te fietsen, terwijl 19% aangeeft dat motivatie een uitdaging is.
Door realistische doelen te stellen en klein te beginnen, wordt de overstap naar de fiets haalbaarder. Denk bijvoorbeeld aan een of twee dagen per week fietsen en dit geleidelijk opbouwen. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu en je portemonnee.
Maak van 2025 een sportief jaar
Het nieuwe jaar is dé kans om gezonde gewoontes in te bouwen in je dagelijkse routine. Fietsen naar het werk is een van de meest laagdrempelige manieren om actiever te worden. Start klein, wees niet te streng voor jezelf en geniet van de voordelen: een fitter lichaam, een frisse start van je dag en minder stress.
De data in dit artikel zijn gebaseerd op onderzoek onder 1.161 volwassen Nederlanders, uitgevoerd in november 2024.